lauantai 23. maaliskuuta 2013

Takka ei kannata.

Joulunpyhinä on aikaa kaikkeen; aloin miettiä puunpolton kustannushyötyjä.

Talomme on 70-luvun lopulla valmistunut, nyt peruskorjattu parisataaneliöinen paritalon puolikas, jossa on uudehko öljylämmitys (niin, kyllä. Kattila on käyttöikänsä puolivälissä joten välitöntä uusimisintoa ei ole).

Polttoöljyn lämpöarvo on n. 10 kWh/litra. Litra toimitettuna maksaa n. euron. Sähkön hinta lienee n. 10 c/kWh. Sähkö kuluu keitiön lattialämmityksessä sekä lämmön talteenottokoneen esilämmityksessä. Oletetaan että kattila- ja verkostohäviöiden takia saan lämmitykseen 9 kWh litrasta öljyä.

Koivupuun lämpöarvo on 4,15 kWh/kg ja hyötysuhde varmasti pienempi kuin öljylämmityksessä. Karkeasti siis litraa öljyä vastaa 2,5 kiloa puuta. Ensimmäinen tulos on, että jos haluaisi korvata tuon noin 3000 litran öljynkulutuksen puulla, tarvittaisiin noin 7500 kiloa puuta (suora korvaus ei tietenkään ole mahdollinen mm. koska käyttövesikin pitää lämmittää). Ns pinokuutio koivua painaa 410 kiloa. Puuta tarvittaisiin siis reilu 18 kuutiota (tai 14 kiintokuutiota).

Kun oletetaan kiertoilmatakan hyötysuhteeksi n. 80%, saan polttamalla luokkaa 5 kg (1-2 pesällistä) koivupuuta siis taloon 16 kWh energiaa. Ison tilan patteritermostaatit eivät välttämärrä kaikki reagoi takkaan, joten koneellisesta ilmanvaihdosta huolimatta korkean olohuoneen lämpötila nousee noin kolmella asteella, mikä lisää lämpövirtaa ulos. Oletetaan että tämä hävikki olisi luokkaa  10 % eli 1.6 kWh. Loppu lämpömäärä tuottaa säästöä lähinnä vähentämällä tuloilman esilämmityksen tarvetta sekä sulkemalla termostaattisia patteriventtiilejä.

Näin ollen säästän kahdella pesällisellä koivupuuta ehkä 1.5 litraa öljyä ja  muutaman kilowattitunnin sähköä., yhteensä luokkaa n. euron ja 30 senttiä.

Takka maksoi asennettuna 6000 euroa. Olettaen, että takkaa poltetaan n. 100 kertaa vuodessa, on takaisinmaksuaika luokkaa 50 vuotta olettaen että puut ovat ilmaisia. Bauhausista saa 40 litraa koivupuuta vitosella. Tuo määrä painaa noin 10 kiloa, eli puun kilohinta on 0,5 euroa. Tällä kilohinnalla takan nettosäästö on 70 senttiä per käyttökerta ja takaisinmaksuaika siellä 90 vuoden nurkilla.

Entä sitten jos olisi varaava takka? Siinä voisi polttaa varmaankin n. 15 kg puuta yhteen soittoon, jolloin energiamääärä olisi kerralla luokkaa 50 kwh. tämä määrä säästäisi öljyä luokkaa 5 litraa. Jos lämmityskertoja olisi 50 vuodessa, säästö olisi 250 euron luokkaa, ja jos varaavan takan hankintahinta esim. 10.000 eur, takaisinmaksuaika 40 vuoden hoodeilla ilmaisilla puilla.

Ei se puunpoltto ehkä taloudellisesti kannata.. mutta onhan siinä tunnelmaa, ja ennen kaikkea riippumaton lämmönlähde sähkökatkoihin ja muuhun.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti