torstai 9. helmikuuta 2012

Lumityöt - taas edunvalvontaa parhaimmillaan

NN. Suomen isännöintiliitosta hyökkää kirjoituksessaan taloyhtiöiden omatoimisia lumitöitä vastaan. Hänen mukaansa omatoimiset työt eivät kannata koska kulut ovat pieniä eikä niitä oikeastaan saisi edes tehdä itse. Kirjoittajan kotipesä osoittaa, että kirjoitus on voimakas edunvalvontapuheenvuoro, jossa hämärretään todellisuutta alan liiketoiminnan kyseenalaiseksi eduksi.

Lumitöiden tekeminen on loistavaa hyötyliikuntaa. Lisäksi lumitöiden tekeminen porukalla oman talon vähen kanssa ryhmäyttää taloyhtiötä ja juurruttaa ihmisiä.

Vastuukysymykset lumitöissä ovat aivan yhtä täysin levällään kuin kaikki muutkin kiinteistöalana vastuut. Pääsääntöisesti palveluntarjoaja ei ole vastuussa mistään ellei oikeus toisin totea. On todennäköisesti paljon turvallisempaa, että taloyhtiö huolehtii hiekoittamisesta kuin se että yhtiö odottaa koko päivän illalla mahdolliseti saapuvaa hiekoituskonetta joka roiskaisee keskelle pihaa kasan hiekkaa, häipyy ja laskuttaa palvelusta iltalisän.

Lumitöiden teettäminen on yleisesti ottaen paljon kalliimpaa kuin kirjoituksessa väitetään. Lyhyellä vasteajalla tehty sopimus - eli sellainen kuin yleensä tarvitaan, jotta talkooväki ei ehtisi tehdä töitä itse - saattaa maksaa satoja euroja asuntoa kohden.

Kun lunta sataa, ammattimainen lumityöpalvelu ei ole koskaan paikalla. Alalle tyypillisesti palvelu haalii itselleen liikaa töitä ja suorittaa ne mielivaltaisessa järjestyksessä. Liian suuret välinpitämättömien kuljettajien ajamat koneet eivät mahdu pihoille ja kävelyteille ja rikkovat aidat sekä nostavat hiekat nurmikoille lumen mukana. Tästä laskutetaan ja vahinkoja vähätellään: "tekevälle sattuu" tai "inhimillinen virhe".

Kirjoittaja väittää, että asukkaat eivät saa mennä rakennuksen katolle pudottamaan lunta. Tämä ei pidä paikkansa. Kuka tahansa saa mennä katolle; eri asia on tietysti onko se järkevää. Korkeille kerrostalokatoille ei varmaan kannatakaan mennä, mutta maassamme on erittäin paljon matalia rivi- ja paritalokattoja, joilta lumet voi itse pudotella ihan hyvin. Mikäli lumia pudotetaan talkootöillä, on taloyhtiö vastuussa turvallisuudesta. Talkoovakuutus on putoamissuojainten lisäksi tällöin paikallaan.

Niin kauan kuin tarjottavat lumenaurauspalvelut ovat holtittomia, kalliita ja vääränlaisella kalustolla toteutettuja, eivät palvelusopimuksen missään tapauksessa kannata.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti